fbpx

Båtolje

Grunnimpregnering og vedlikehold av trebåt er svært viktig for båtens levetid og bruksegenskaper. Hensikten med grunnimpregnering er å fylle porene i treverket med olje/ harpiks. Dette stabiliserer treverket og forhindrer at vann fyller porene når båten blir utsatt for langvarig kontakt med sjø eller nedbør. For å oppnå dette må man bruke en olje som er tynn nok til å trekke tvers gjennom veden ved gjentatt smøring, og som samtidig inneholder så mye olje/ tjære at porene blir mettet. MøreTyri Båtolje 1 Grunning og Båtolje Tyri er laget for å oppfylle nettopp slike krav.

MøreTyri Båtolje 1 Grunning

Lys, tyntflytende grunnings- og vedlikeholdsolje for trebåter. Inneholder rå linolje, ekstra lys tretjære og amerikansk terpentin.

MøreTyri Båtolje 2 / Toppstrøk Lys

Sterk toppstrøkolje for lyse trebåter. Gir fin overflateglans. Inneholder kokt linolje, lys tretjære, alkydolje og terpentin.

MøreTyri Båtolje Tyri

Etter gammel tradisjon, med mye tjære, rå linolje og terpentin. Til toppstrøk og vedlikehold på nye og eldre trebåter som skal ha en gylden tjærefarge.

Flassende lakk

Lakkfjerning og pussing ferdig

Oselever 5 uker etter sjøsetting

Forslag til behandling av ny og gammel båt

Påfør ett strøk Båtolje Tyri og la den trekke inn et par timer. Påfør deretter flere strøk Båtolje 1 Grunning. La det gå ca en time eller mer mellom hvert strøk, så oljen fra forrige strøk har trukket inn. Når det ser ut til at veden er mettet, tørkes overskytende olje bort med ei fille (NB! brenn eller legg filla i vann etter bruk). Avslutt med å legge på et tynt lag Båtolje Tyri. La båten stå og tørke. For å få rask tørking må båten ut i godt lys, da tørker den på et par dager.

Ønskes en lys og blank overflate brukes Båtolje Toppstrøk lys som siste strøk.

Når det gjelder overflatebehandling av trebåt vil man nok finne like mange meninger om dette som det fins trebåteiere. Imidlertid er det et faktum at tjære har vært en viktig bestanddel i båtsmurning opp gjennom alle tider, og det er liten grunn til å tro at andre stoffer kan erstatte den. Tjære er tross alt naturens eget impregneringsstoff, lagret i tyrived over tusener av år.

Det vi ønsker å oppnå med overflatebehandling av trebåt, er å:

  • beskytte treet mot sjø, vann, salt, sol, sopp og mekaniske påkjenninger, og
  • gi båten et fint utseende.

Bruksområder

Møretyri Båtolje har et allsidig bruksområde, men til eksempel kan det nevnes:

  • Ny og gammel trebåt
  • Sviller
Forbehandling
Underlaget skal ikke grunnes eller forbehandles med noe før påføring av Møretyri Tømmerolje.
Påføring
Vi anbefaler på påføring med rund kost. Første strøk i byggeåret, andre strøk innen ett til to år etter oppføring Værvegg (som regel vestvegg) og solvegg (sørvegg) gis ett ekstra strøk i løpet av de neste to til tre årene  
sliping / Pussing

Er båten lakkert i utgangspunktet, må all lakk slipes/pusses ned før oljing. Se link over om arbeidet fra lakkert til oljet båt.   

Spesielle forholdsregler

Brenn eller kast oljevåte filler / svamper i vann umiddelbart etter bruk pga. selvantenningsfare!!

Advarsel

NYHET! I nettbutikken vår kan du enkelt se priser, beregne frakt, og legge inn bestilling på produkter, vareprøver og tilbehør.

Kontakt oss gjerne for mer informasjon

14 + 2 =

Tjære og linolje er unike naturprodukter

MØRETYRI AS

Glåmsmyrvegen 163
6683 Vågland, NORWAY

Åpningstider

01.04 - 31.08: Mandag-Fredag: 0800-1600
01.09 - 31.03: Mandag-Fredag: 0800-1530
01.05 - 31.08: Lørdag : 1000-1400
01.09 - 30.04: Lørdag : Stengt